Biblia lui Gutenberg
Autor: Vladimir Polanko  |  Album: Devoțional pentru tineri  |  Tematica: Meditație
Resursa adaugata de IonPuiu in 27/08/2017
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Referințe

  Să ne verificăm cunoştinţele de cultură generală. Ce ştii despre Biblia lui Fust şi Schoffer? Eşti sigur că nu ştii nimic? Mai gândeşte-te puţin. Îţi aminteşti? Ei bine, se pare că nu. Mai bine trecem la altă întrebare: ce ştii despre Biblia lui Gutenberg? Dacă nu ai auzit vorbindu-se de ea, atunci fii foarte atent la ce vreau să îţi spun!

  Gutenberg a fost un cititor avid. La acea vreme, cititul era un obicei costisitor, pentru că o carte putea costa cât o fermă. Din cauză că scribii trebuiau să transcrie de mână fiecare carte, acest lucru limita foarte mult numărul de exemplare din circulaţie şi făcea ca preţul cărţilor să fie inaccesibil, sume exorbitante. Gutenberg şi-a propus să scadă preţul cărţilor, astfel încât orice cetăţean să îşi permită să le cumpere. În cele din urmă, după treizeci de ani de meditaţie, el a crezut că a găsit soluţia: cartea trebuia imprimată la o tipografie mobilă. Plin de entuziasm, el a ales prima carte care să fie tipărită: Biblia. Ce alegere! Nu putea să facă o alegere mai bună! Dar Gutenberg mai avea de rezolvat o mică problemă: nu avea bani. Fără să mai piardă timpul şi fără să se gândească de două ori, el a căutat să obţină finanţare de la Johann Fust. Proiectul lui Gutenberg i-a plăcut foarte mult lui Fust, care a acceptat să îi împrumute 800 de guldeni, avertizându-l încă de la început că, dacă nu avea să înapoieze banii, Fust avea să confişte totul.

  Cu banii în mână, Gutenberg a început să fabrice presa în 1450. A muncit cu ardoare, zi după zi, timp de cinci ani şi, în 1455, încă nu reuşise să tipărească Biblia. Pentru că Gutenberg nu avea de unde să înapoieze banii, în noiembrie 1455, Fust a intrat în posesia maşinăriei şi a reuşit să tipărească Biblia în 13 martie 1456. Timp de mai mulţi ani, Fust şi asociatul său, Schoffer, au fost recunoscuţi ca fiind cei care au tipărit prima carte. Dar de atunci până astăzi, nimeni nu şi-a mai amintit de ei. Cu toţii ştim că meritele îi revin, de drept, lui Gutenberg.

  Întotdeauna există persoane care se bagă în seamă, căutând să îşi însuşească meritele eforturilor tale sau ale muncii tale; dar în viaţa lui Gutenberg este foarte clar că „oriunde se munceşte, este şi câştig” (Proverbele 14:23). Fust şi Schoffer au fost daţi la o parte şi uitaţi; astăzi, Gutenberg este cunoscut ca unul din oamenii mari ai istoriei.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1104
  • Export PDF: 2
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni