O inimă aleasă.
Autor: Lorena Timișag  |  Album: Devoțional  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de lorena97 in 30/07/2017
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

        Cu toții știm că sunt mai multe feluri de inimă.
Inimă curată, inimă bună, inimă înșelătoare, inimă rea și necredincioasă, inimă împietrită, inimă împărțită, ș. a. m. d. . . .
Dar cum se manifestă o „inimă aleasă”?
Cu siguranță este o inimă deosebită de celelalte inimi. Iar pentru că mântuirea va fi în funcție de „inimă”, fără îndoială că cel ce deține o asfel de inimă va fi mântuit.
Inima aleasă și-a căpătat această denumire datorită faptului că știe să facă „alegerea” cea mai bună.

Textul din care provine noțiunea de „inimă aleasă” îi apreciază pe iudeii care locuiau în Berea în comparație cu cei ce locuiau în Tesalonic, datorită faptului că erau preventivi chiar și atunci când li se predica Evanghelia, cercetând întâi dacă ce li se spunea era autentic, apoi făceau alegerea. . .

Această atitudine demnă de apreciat ne învață că este bine chiar și-n slujirea din Biserică, atunci când urechile noastre, implicit inima (mintea) este supra-aglomerată cu zeci și chiar sute de informații - fie ele și de domeniu spiritual - este necesar să facem alegerea corectă. . .


De regulă mediul penticostal este foarte agitat deoarece abundă în informații din mai „multe direcții”
Informații care provin din predică, proorocie, visuri, vedenii, descoperiri, cunoștințe, s. a. m. d.
Cum poți face o triere corectă fără o inimă aleasă? Imaginați-vă acum o Biserică cu sute de membri în care aproximativ 1oră este destinată „descoperirilor” -  din „partea Domnului” - până și copiii sunt angrenați în această „formă de slujire”. Nici cu două inimi nu poți face față la această „avalanșă” de informații. . .
În această împrejurare este absolut necesar să ai o inimă aleasă. . .
Pavel îndeamnă: „Cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun. Feriți-vă de ce vi se pare rău”
Aceasta înseamnă alegere. Să păstrezi ce este bun și să te ferești de ce ți se pare rău. . .
În acest context Eclesiastul scrie: „Inima înțeleptului este la dreapta. . . ”(adică este o inimă deosebită de celelalte inimi)
Iar apostolul Pavel scrie filipenilor: „ Și mă rog ca dragostea voastră să crească tot mai mult în cunoștință și orce pricepere, ca să deosebiți lucrurile alese. . . Așadar „inima aleasă” este înzestrată cu cunoștință și pricepere pentru a putea face alegerea cea mai bună.

Toată viața omul este predestinat să facă anumite alegeri. Hotărârea îi aparține fiecăruia. Dumnezeu doar a spus:
„Îți pun înainte binecuvântarea și blestemul, viața și moartea” - alege viața ca să trăiești.
De cealaltă parte oferta lumii pare și ea destul de generoasă.
Diavolul i-a oferit Domnului Isus strălucirile lumii în schimbul închinării dar El a refuzat. . .
Iosif a preferat să stea în temniță decât să „păcătuiască împotriva Domnului”
Moise a ales să sufere alături de poporul său decât să se bucure de plăcerile de o clipă ale păcatului.
Daniel a ales să mănânce verdețuri și să renunțe la mâncărurile delicioase de la masa împăratului - numai pentru faptul că ele erau trecute prin fața unui dumnezeu străin.
Neemia a ales să renunțe la confortul de la curtea împărătească și să meargă pe „șantier”
Dar această „alegere” o poare face numai și numai o „inimă aleasă”

Fiecare din noi suntem chemați să chibzuim bine lucrurile, deoarece Dumnezeu ne-a dat un duh de chibzuință, ca în final El să poată spune și  de noi ca despre Maria:
„Mirela, Rebeca, Daniel sau Mihai și-au ales partea cea bună care nu l-i se v-a lua niciodată. . .


 


Toată viața omul este predestinat să aleagă.

Prin har ( alegere divină) suntem predestinaţi să FIM sfinţi , iar prin decizia noastră ( alegerea umană) de a FII sfinţi ne predestinăm să DEVENIM tot mai sfinţi

Prin păcat ( alegerea lui Adam) suntem predestinaţi să FIM necuraţi ,iar prin decizia noastră ( alegerea umană) de a FII necuraţi ne predestinăm să DEVENIM tot mai necuraţi.

Relaţia dintre a FII şi a DEVENI.

După cum iudei din tesalonic nu s-au născut cu inima stricată tot aşa nici iudei dinBereia nu s-au născut cu inima aleasă ci şi uni şi alti s-au născut preDESTINAŢI pentru UNUL din cele două DESTINE pe care le-au ales: destinul de a DEVENI necuraţi la suflet prin rămânerea în necurăţie şi destinul de a DEVENI curaţi la suflet prin rămânerea în sfinţenie. Cuvântul ,,FIŢI,, este folosit de Dumnezeu atunci când ne cheamă să FIM ca El: FIŢI sfinţi, buni, drepţi, sârguincioşi, răbdători, iertători, etc.

În măsura în care SUNTEM într-un anumit fel, DEVENIM în sufletul nostru în acel fel.

Într-o situaţie dată noi putem FII în o mie şi una de feluri, dar în realitate SUNTEM doar într-un singur fel: ÎN FELUL ÎN CARE AM DECIS (AM ALES ) SĂ FIM. Prin această decizie iniţială în care am rămas toată viaţa ne-am obişnuit să FIM în felul nostru propriu de a FI. De acea obişnuinţa omului nu e a doua natură=fire= caracter= inimă= suflet al omului ci e ADEVĂRATA natură a omului: natura care poate FI bună , sfântă şi dreaptă,dacă a fost un moment în viaţa noastră în care am decis să FIM buni drepţi şi sfinţi şi am rămas în acest fel de a FII , sau poate FII rea , nedreaptă şi necurată dacă am avut momente în care fără să ştim ce facem am decis să FIM răi nedrepţi sau necuraţi şi am rămas în acest fel de a FII.

Dragii mei formarea felului de a FII ( a caracterului nostru) nu se face nuse face într-o singură zii printr-o singură decizie, ci ne formăm în fiecare zii prin rămânerea în decizia pe care am luat-o într-o singură zi poate în urmă cu douăzeci sau treizeci de ani, de regulă în momente grele ale vieţi: atunci am decis cum vrem să FIM şi de atunci şi până astăzi am rămas în acea decizie.

Dacă am decis să FIM ca lumea astăzi SUNTEM strcaţi la inimă ca lumea=ca iudei din Tesalonic, dacă am decis să FIM ca Dumnezeu astăzi SUNTEM cu o inimă aleasă ca Dumnezeu =ca iudei din Bereia.

Atenţie mare! Obiceiurile atât cele bune cât şi cele rele se schimbă foarte greu. Dacă vrei să-ţi schimbi obiceiurile rele trebuie sa-ţi faci prieteni BUNE: căci după cum prin prieteniile rele strică obiceiurile bune tot aşa prin prieteniile bune scapi de obiceiurile rele. Împrieteneşte-te cu Dumnezeu.

Fără obiceiuri nu putem trăi că noi am fost PREDESTINAŢI ca să fim robii obiceiurilor noastre: rele sau rele.






Adăugat în 31/07/2017 de pascaioan
Statistici
  • Vizualizări: 2106
  • Export PDF: 2
  • Comentarii: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni