Despre urcuşul duhovnicesc
Autor: Marin Mihalache  |  Album: Teologumena  |  Tematica: Progres spiritual
Resursa adaugata de marin2016 in 09/11/2016
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 9 voturi
• Cel ce-a ales, sau a fost ales de Dumnezeu să fie credincios nu-şi mai poate urma propria cale. Acesta trebuie să meargă de acum pe Cale, cât mai aproape de Adevărata Cale. Calea care duce la Viaţă. Alminteri, rătăcirea acestuia ar putea fi şi mai mare decât înainte.

• Cea mai înaltă năzuinţă a omului a fost şi rămâne tot aceea de a se apropia de Dumnezeu. Unii însă îşi pierd timpul încercând pe căi ocolite să ajungă până acolo. Unii se rătăcesc pe drum. Puţini ajung însă ca la sfârşitul existenţei pământeşti să nu privească atât în urmă cu regret şi nostalgie ci să privească înainte spre pământul făgăduinţelor, spre ziua cea fără de înserare.

• Pe cât ne apropiem de Dumnezeu, precum de soare în amurg, umbra deasă a materialităţii noastre trupeşti se desprinde de noi încet, încet, rămânând în urmă.

• Pe cât înaintăm în urcuşul nostru duhovnicesc spre Stânca Mântuirii, pe cărarea nevoinţelor ascetice ispitele cad tot mai des peste noi ca pietrele desprinse de pe coama muntelui. Un simplu pas greşit în urcuşul nostru, o piatră căzută de pe pisc, şi ne putem lesne prăbuşi în prăpastie. Important nu este atât dacă am căzut loviţi de vreo piatră, dacă ne-am împiedicat. Mai devreme sau mai târziu toţi cad; nu este om viu care să nu greşească. Important este dacă rămânem jos unde am căzut sau ne sculăm, ne scuturăm de praful şi ţărâna lumii acesteia şi ne vedem mai departe de drum. Celor răniţi, care nu mai pot merge mai departe, celor căzuţi în genunchi, le întinde Dumnezeu o mână milostivă dacă Ḯl strigă pe nume.

• Cufândaţi în preocuparile mondene, prinşi în vârtejul sau rutina existenţei, avem din când în când totuşi revelaţia şi iluminarea cristică a tot ceea ce sântem sau nu sântem în realitate. In acele sublime momente de redescoperire sufletească ne dăm seama că nimic nu este mai important în această lume decât îmbunătăţirea condiţiei noastre duhovniceşti, morale, a caracterului nostru omenesc. Fără de acele străfulgerări spirituale, fără de acele iluminări ale conştiinţei, care prin puterea duhului şi a harului divin se revarsă şi peste cei buni si peste cei răi deopotriva, ne-am putea lesne rătăci în noaptea existenţei, nu ne-am putea ridica nici măcar la nivelul condiţiei noastre naturale, neînduhovnicite, nu ne-am putea numi nici măcar oameni. Harul divin se revarsă întradevăr şi peste cei buni şi peste cei răi numai că luminează numai pe cei care dau la o parte obloanele opace şi lasă să intre înăuntru harul şi lumina lui Dumnezeu.

• Acolo şi atunci când Dumnezeu vede că judecata noastră şi discernământul ne sânt suficiente spre a ne rezolva şi face faţă încercărilor vieţii, El ne lasă pe noi să facem tot ceea ne este cu putinţa. Ba chiar se bucură ca un părinte atunci când îşi vede copilul că începe să se descurce şi singur. In momente de cumpănă şi necaz, când puterile noastre slăbesc, şi nu ne mai poate ajuta nimeni, atunci Ḯl căutăm pe Dumnezeu prin rugăciune smerită şi post, şi Dumnezeu se arată, ne răspunde şi intervine de multe ori exact ca prin minune. Precum în principiul “entropic”, Dumnezeu nu este nici prea departe de noi să nu-I vedem nici umbra dar nici prea aproape spre a nu ne orbi cu lumina feţei Sale, a gloriei divine. Dumnezeu vrea să ne întărească voinţa nu să ne toropească puterile, să ne slăbească voinţa, cu atotputernica Sa prezenţă. Dumnezeu este în acelaşi timp şi în ceruri şi la capătul patului nostru de suferinţă.

• Credinciosul are nevoie nu numai de credinţă dar şi de discernământ. Dar discernământ nu doar ca virtute omenească, ci drept răspuns la chemarea Domnului la vigilenţă şi priveghere. Cu ajutorul harului si discernământului credinciosul învaţă să distingă adevărul de jumătatea de adevăr, de aparenţa adevărului. Doar diavolului îi plac jumătaţile de adevăr fiindcă jumătăţile de adevăr sânt cele mai eficiente minciuni. Reuşesc să înşele şi pe cei aleşi. Minciuna fără de urmă de adevăr se poate vedea de la o poştă de oricine. Credinciosul are nevoie de cât mai mult har şi discernământ. El şi-a ales Calea şi pentru a ajunge acolo, nu poate călători într-o corabie pe jumătate reală şi adevărată şi pe jumătate ireală şi fantomă.

• Cei care pretind sau care trăiesc cu iluzia că au ajuns la perfecţiune, la statura divină, nu mai au de fapt loc de creştere. Iar unde nu este creştere nu este nici viaţă.

• Infatuarea, mândria demonică, este o platitudine gratuită, un semn al stagnării duhovnicesti, un fel de miopie, neputinţa de a vedea mai departe de propria persoană.

• Există o suferinţa mântuitoare şi o suferinţa de răzvrătire. Suferinţa mântuitoare aduce bucurie şi viaţă în adevăr, pe când suferinţa de răzvrătire duce la anxietate, întunecare sufletească, la păcat, la moarte spirituală.

• In pelerinajul nostru prin această lume necazuri vom avea. In urcuşul nostru duhovnicesc pe muntele izbânzilor mulţi vom cădea. Nici cei aleşi de Domnul n-au văzut toţi pământul făgaduniţelor. L-au privit doar de pe munte. Să ne rugăm însă ca atunci când vom cădea Dumnezeu ne va auzi şi ne va întinde mâna milostivirii Sale. Dumnezeu să ne dea darul de a converti durerea trupească şi cea sufletească în lumină şi mărturie a gloriei Sale mântuitoare, pentru ca în urcuşul nostru duhovnicesc să nu alegem calea cea bătătorită, ci să putem vedea şi urca spre şi pe Calea care duce la Viaţă.

Copyright © 2016 Marin Mihalache
Există o suferinţa mântuitoare şi o suferinţa de răzvrătire. Suferinţa mântuitoare aduce bucurie şi viaţă în adevăr, pe când suferinţa de răzvrătire duce la anxietate, întunecare sufletească, la păcat, la moarte spirituală.
Există aroma trăirii după sfântă voia Sa care ne oxigenează clipele vieții chiar și atunci când suferim.
Fiți binecuvântat!
Adăugat în 09/11/2016 de sanda_tulics
frumoase cuvinte!
Dumnezeu sa va binecuvinteze!
Adăugat în 09/11/2016 de danieladanab
Meditam la bunătatea înțelepciunea lui Dumnezeu meditând din prisma acestui gând: - „Nici cei aleşi de Domnul n-au văzut toţi pământul făgaduniţelor. L-au privit doar de pe munte.” - Meditam la felul cum Dumnezeu ia rezervat lui Moise cinstea de a fi cel ce întărește și încurajează pe Domnul vieții (schimbarea la față a Domnului Isus) tocmai pe muntele din „țara făgăduinței”, care a cerut să-l vadă...Măreț e Dumneze!

Dumnezeu ne-a ales pe toți înainte de întemeiarea lumii însă doar unii aleg să umble cu Dumnezeu în lume, aceștia vor fi cu Dumnezeu și după sfârșitul acestei lumi. Domnul și Mântuitorul nostru să vă poarte cu carul Lui de biruință până în Patria Cerească! Fiți binecuvântat.
Adăugat în 11/11/2016 de Ioanhapca
Cei care pretind sau care trăiesc cu iluzia că au ajuns la perfecţiune, la statura divină, nu mai au de fapt loc de creştere. Iar unde nu este creştere nu este nici viaţă.
Infatuarea, mândria demonică, este o platitudine gratuită, un semn al stagnării duhovnicesti, un fel de miopie, neputinţa de a vedea mai departe de propria persoană.Domnul să fie binecuvântat frate!Ai perfectă dreptate frate, în momentul în care încetăm să mai creștem încetăm să mai existăm. Așa că... Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului.
Adăugat în 15/11/2016 de 1pocaintaP
DOMNUL SĂ FIE SLĂVIT FRATE CĂ TE-A GĂSIT VREDNIC SĂ-ȚI DESCOPERE ACEST LUCRU!
Adăugat în 16/11/2016 de 1pocaintaP
' Pe cât înaintăm în urcuşul nostru duhovnicesc spre Stânca Mântuirii, pe cărarea nevoinţelor ascetice ispitele cad tot mai des peste noi ca pietrele desprinse de pe coama muntelui" Cel mai duhovnicesc si mai adevarat mi s-a parut acest al patrulea paragraf al cugetarilor acestora spirituale.
Mare e Domnul nostru Care ne ridica de fiecare data!
Adăugat în 03/12/2016 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 1155
  • Comentarii: 6
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni