Trei misionari celebri cunoscuți pentru munca lor de traducere
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Misionari
Resursa adaugata de wycliffe.romania in 11/01/2021
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Trei misionari celebri cunoscuți pentru munca lor de traducere

De-a lungul istoriei, mulți misionari creștini L-au slujit cu credincioșie pe Dumnezeu în diferite moduri. Iată o listă cu trei misionari celebri care au fost cunoscuți pentru activitatea lor de traducere.

 

William Carey (1761-1834)

William Carey a fost un misionar britanic, unul dintre primii misionari trimiși în India în 1793. A fost, de asemenea, ministru, lingvist, tipograf și reformator social.

Carey a crescut într-un sat mic din Northamptonshire și și-a recunoscut adesea umilele începuturi de cizmar. Cu toate acestea, chiar de la o vârstă fragedă, el a arătat un fler pentru limbi străine, în cele din urmă învățând singur latină, greacă, ebraică, italiană, olandeză și franceză.

Mai târziu, în India, Carey a tradus Biblia în mai multe limbi locale, inclusiv hindi, sanscrită, bengaleză și assameză. De asemenea, a tradus pasaje din Biblie în alte dialecte și limbi. A mai tradus în engleză o celebră operă clasică hindusă, Ramayana.

Carey a fondat, de asemenea, Serampore Mission Press, care a tipărit o mare varietate de cărți, dicționare și literatură, de care au beneficiat atât publicul larg, cât și studenții de toate nivelurile. A fost o presă de pionierat care „credea că este suficient de important ca fonturile costisitoare ale tiparului să fie folosite pentru limbile neregulate și neglijate ale poporului indian”, la fel cum Wycliffe continuă să recunoască valoarea și importanța ca oamenii să aibă acces la Cuvânt în limbile lor materne, indiferent cât de minoritară ar putea fi o limbă.

În total, Carey a petrecut 41 de ani în India, fără să meargă vreodată în vacanță. În acest timp, eforturile sale de pionierat au pus bazele traducerii Bibliei, educației și reformei sociale care s-au dovedit a fi esențiale în influențarea următoarelor generații de misionari în India. Ca atare, el este considerat „tatăl misiunilor moderne”.

 

Adoniram Judson (1788-1850)

Adoniram Judson a fost un misionar baptist american care a fost primul misionar din America trimis în afara continentului. El a fost, de asemenea, lingvist și lexicograf, cunoscut pentru traducerea întregii Biblii în birmaneză, precum și pentru dezvoltarea dicționarului standard englez-birmanez.

Judson s-a născut în Massachusetts, SUA în 1788 și a crescut în cea mai mare parte în interiorul statului, intrând la Providence College (acum Universitatea Brown) când avea 17 ani. În copilărie, a studiat teologia și a început să citească de la vârsta de doar trei ani. În 1812, el și soția sa, Ann Haseltine, au sosit în India ca misionari și acolo au adoptat principiile baptiste și au fost botezați de William Carey. Cu toate acestea, după ce au fost forțați de Compania Britanică a Indiilor de Est să părăsească India, au scăpat în Birmania (acum Myanmar) în 1813.

Acolo, Judson s-a confruntat cu nenumărate dificultăți și provocări. Slujind ca evangheliști și traducători ai Bibliei, el nu a reușit să vadă niciun convertit până în 1819! Mai târziu, în timpul războiului birmanez din 1824-1826, a fost acuzat drept spion englez și închis de forțele birmane și torturat.

După ce a fost eliberat din închisoare, a continuat să lucreze neobosit, finalizând în cele din urmă traducerea Bibliei în birmaneză în 1834 și apoi lucrând la dicționarul englez-birmanez. După ce a slujit timp de 30 de ani în Birmania, a plecat în primul și singurul său concediu înapoi în SUA. Întorcându-se în Birmania în 1847 a finalizat un dicționar vast în 1849. La scurt timp, a contractat febră respiratorie și a murit în 1850.

Munca lui Judson în Birmania a condus în cele din urmă la o comunitate ferventă de aproximativ o jumătate de milion de creștini formată din Birmanezi, Karen și alte popoare. Astăzi, bisericile baptiste din Myanmar sărbătoresc Ziua lui Judson pe 13 iulie în fiecare an pentru a comemora data sosirii sale în Birmania în 1813. Biserica Baptistă Judson din Singapore slujește și comunitatea birmaneză din Singapore.

 

James Hudson Taylor (1832-1905)

James Hudson Taylor a fost un misionar britanic cunoscut ca evanghelist, traducător și medic. La fel ca William Carey și Adorinam Judson, el a fost un misionar pionier care a mers acolo unde nimeni nu mai îndrăznise să se aventureze: în interiorul Chinei.

Născut în Barnsley, Anglia, în 1832, într-o familie devotată lui Dumnezeu, Taylor știa întotdeauna că va merge într-o zi în China ca misionar. Deși a pierdut pentru scurt timp din vedere „misiunea” în adolescență, și-a găsit drumul înapoi la Dumnezeu după ce a citit un tractat pe care îl găsise acasă la 17 ani. În pregătirea misiunii sale viitoare, s-a mutat într-un oraș îndepărtat și a fost instruit ca medic; știa că va trebui să se obișnuiască să fie singur și că pregătirea medicală va fi utilă pe câmpul de misiune.

În 1854, Taylor a sosit în Shanghai, China, când era tânăr, în vârstă de 21 de ani. Acolo nu a fost mulțumit de ceea ce a întâlnit. El a descoperit că majoritatea misionarilor pe care i-a întâlnit erau mai interesați să-și folosească abilitățile de traducere pentru a sluji oamenilor de afaceri și diplomaților, mai degrabă decât să slujească scopurilor lui Dumnezeu. Mai presant, el a simțit că, Cuvântul, trebuie dus în interiorul Chinei, unde mulți nu au fost atinși. A pornit pe râul Huangpu, distribuind tractate și Biblii în sate de-a lungul drumului. În 1856, s-a mutat la Ningbo, unde a găsit o comunitate devotată de misionari cu care să lucreze. În această perioadă a adoptat îmbrăcămintea chineză, deoarece a simțit că ar ajuta oamenii din zonă să-l vadă pe el și Evanghelia ca fiind mai puțin străini.

Suferind adesea din cauza unei sănătăți precare, Taylor s-a întors în Anglia în 1860 din motive medicale. Totuși, acolo a lucrat la traducerea și revizuirea Noului Testament în limba Ningbo. În 1865, după ce s-a rugat pentru 24 de misionari să se întoarcă în China împreună cu el, a fondat Misiunea Internă a Chinei (CIM; acum OMF Internațional) și s-a întors în China în 1866.

Hudson Taylor a murit în Hunan, China, în 1905, după ce a slujit în total 51 de ani în țară. În timp ce era adesea cunoscut ca un „om al credinței”, la aceasta el răspundea cu umilință că era „numai un slujitor al unui Dumnezeu credincios”. Astăzi, OMF International continuă munca lui Taylor în prezentarea Evangheliei nu doar oamenilor din China Centrală, ci și tuturor popoarelor din Asia de Est.

 

Sursa: https: //www. wycliffe. sg/

Poza William Carrey – Unknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

Poza Adoniram Judson – George Peter Alexander Healy, Public domain, via Wikimedia Commons

Poza Hudson Taylor – See page for author, Public domain, via Wikimedia Commons

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1168
  • Export PDF: 4
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni